Penki būdai pasiruošti žiemai su automobilių priežiūros patarimais

Visų pirma, patikrinkite akumuliatorių. Šaltis gali sumažinti jo veikimo efektyvumą, todėl svarbu žinoti, ar jis nėra pasenęs. Jei akumuliatorius jau senas arba turi problemų, geriausia būtų jį pakeisti.

Tada, nepamirškite padangų. Jos yra gyvybiškai svarbios žiemą. Rekomenduojama rinktis žiemines padangas, kurios yra pritaikytos šaltam orui. Jos turi gilesnius protektorius ir specialią gumos sudėtį, leidžiančią geriau sukimtis sniege ir ant ledo. Prieš žiemą būtinai patikrinkite padangų slėgį ir protektoriaus gylį.

Taip pat būtina užtikrinti tinkamą skysčių lygį automobilyje. Ypač svarbu turėti pakankamai antifrizo, kad variklis neužšaltų. Ir nepamirškite langų plovimo skysčio – jis turi būti atsparus šalčiui, kad matytumėte kelio ženklus ir kitus eismo dalyvius.

Dar vienas aspektas – automobilio apšvietimas. Žiemą, kai tamsu ir dažnai apniukę, gerai veikiantys žibintai gali padėti išvengti avarijų. Prieš žiemą patikrinkite visų žibintų, įskaitant posūkių signalus ir stabdžių žibintus, veikimą.

Ir galiausiai, nepamirškite automobilio valymo. Žiemą keliai dažnai barstomi druska, kuri gali pakenkti kėbului. Rekomenduojama reguliariai plauti automobilį, ypač jo dugną, ir, jei įmanoma, naudoti apsaugines medžiagas, kad sumažintumėte korozijos riziką.

Pasiruošimas žiemai gali padėti išvengti nemalonumų ir užtikrinti komfortišką bei saugų važiavimą.

1. Padangų paruošimas žiemai

Žiemą saugus važiavimas labai priklauso nuo tinkamai paruoštų padangų. Pirmiausia, būtina patikrinti padangų protektoriaus gylį. Žieminėms padangoms rekomenduojama, kad protektoriaus gylis būtų ne mažesnis kaip 4 mm, nors geriausia būtų, kad jis siektų 5 mm ar daugiau. Tokiu būdu užtikrinsite gerą sukibimą su slidžia danga. Jei protektorius jau nusidėvėjęs, galbūt metas pagalvoti apie naujas padangas.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į padangų slėgį. Žiemą, kai temperatūra krenta, slėgis padangose gali keistis. Patikrinkite slėgį, kai padangos yra šaltos, ir įsitikinkite, kad jis atitinka gamintojo rekomendacijas. Nepamirškite, kad žieminės padangos gali turėti kitokius slėgio parametrus nei vasarinės.

Kitas žingsnis – apžiūrėti padangų būklę. Stebėkite galimus pažeidimus, tokius kaip įtrūkimai, pūslės ar kiti defektai. Tokie defektai gali paveikti padangų veikimą ir saugumą. Pastebėję kokių nors problemų, geriau pasikonsultuoti su specialistu.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į padangų montavimo kryptį. Žieminės padangos dažnai turi specifinį raštą, kuris užtikrina geresnį sukibimą sniege ir lede. Pasitikrinkite, ar jos sumontuotos teisinga kryptimi, kad pasiektumėte maksimalų našumą.

Galiausiai, prieš prasidedant žiemos sezonui, nepamirškite pasitikrinti ir rezervinės padangos. Ji taip pat turi būti geros būklės ir tinkamo slėgio. Niekada nežinote, kada gali prireikti jos, tad geriausia pasiruošti iš anksto.

2. Akumuliatoriaus priežiūra ir testavimas

Akumuliatorius yra itin svarbus automobilio elementas, ypač žiemą, kai temperatūra gali smarkiai nukristi. Šaltuoju metų laiku akumuliatoriai dažnai susiduria su didesniais iššūkiais, todėl jo patikra ir priežiūra tampa dar labiau aktuali.

Pirmas žingsnis – įvertinti akumuliatoriaus būklę. Jei jis jau yra vyresnis nei ketveri metai, verta pasitikrinti, kaip jis veikia. Tam galite pasinaudoti voltmetru arba kreiptis į specialistus, kurie naudoja profesionalius testavimo prietaisus, kad nustatytų akumuliatoriaus įkrovos lygį ir starto srovę.

Antras dalykas – valykite akumuliatoriaus kontaktus. Jei pastebėjote koroziją ant polių, tai gali trukdyti energijos perdavimui. Naudokite šepetėlį ir specialius valiklius, kad atsikratytumėte rūdžių ar oksidacijos. Po valymo būtinai užtepkite šiek tiek tepalo, kad apsaugotumėte polių nuo drėgmės.

Trečias patarimas – jei žiemą automobilį naudojate retai, apsvarstykite galimybę įsigyti akumuliatoriaus palaikymo įrenginį. Jis padės užtikrinti, kad akumuliatorius bus nuolat pakrautas, ypač jei automobilis ilgą laiką stovi nenaudojamas.

Ketvirtas žingsnis – prieš žiemą patikrinkite akumuliatoriaus skysčio lygį. Jei turite nešiojamą akumuliatorių, įsitikinkite, kad skysčio lygis yra tinkamas. Reikėtų papildyti distiliuotu vandeniu, bet venkite perpildymo, kad išvengtumėte nuotėkio.

Ir galiausiai, jei akumuliatorius dažnai nepažadina automobilio ar rodo silpnus rezultatus, galbūt metas pagalvoti apie naujo akumuliatoriaus įsigijimą. Rinkitės tokį, kuris atitinka jūsų automobilio reikalavimus ir gamintojo rekomendacijas. Taip pat nepamirškite atkreipti dėmesio į akumuliatoriaus garantiją ir talpos reitingą – tai padės užtikrinti gerą našumą net ir šaltomis sąlygomis.

3. Aušinimo skysčio ir skysčių lygio tikrinimas

Aušinimo skysčio ir kitų skysčių lygio patikrinimas yra labai svarbus, ypač artėjant žiemai. Kai temperatūra krenta žemiau nulio, tinkamas aušinimo skysčio lygis ir kokybė gali gerokai paveikti variklio veikimą ir jūsų saugumą kelyje.

Prieš pradedant patikrinimus, reikia prisiminti, kad aušinimo skystis ne tik palaiko variklio temperatūrą, bet ir apsaugo nuo užšalimo, korozijos bei nuosėdų formavimosi. Taigi, prieš žiemos sezoną pravartu atlikti keletą svarbių veiksmų:

1. Patikrinkite aušinimo skysčio lygį: Prieš tai darydami, įsitikinkite, kad variklis yra šaltas. Atidarykite variklio dangtį ir pažiūrėkite, koks lygis yra aušinimo skysčio rezervuare. Jis turėtų būti tarp „Min“ ir „Max“ žymų. Jei lygis žemas, papildykite skystį, laikydamiesi automobilio specifikacijų.

2. Įvertinkite aušinimo skysčio kokybę: Lygio tikrinimas nėra viskas. Jei skystis atrodo drumstas, turi nuosėdų arba pasikeitė spalva, tai gali reikšti, kad jis pasenęs ir reikalauja keitimo. Rekomenduojama aušinimo skystį keisti kas 2-3 metus arba pagal gamintojo nurodymus.

3. Pasirinkite tinkamą antifrizą: Pasirūpinkite, kad jūsų antifrizas atitiktų klimato sąlygas. Žiemai geriausia rinktis antifrizą, kuris neleidžia skysčiui užšalti žemesnėje nei -30 °C temperatūroje. Tai ypač svarbu, jei gyvenate šaltuose regionuose.

4. Patikrinkite ir kitus skysčius: Be aušinimo skysčio, nepamirškite apie variklio alyvą, stabdžių skystį ir skystį valytuvams. Stabdžių skystis yra itin svarbus saugiam automobilio veikimui, o skystis valytuvams užtikrins gerą matomumą, ypač sniego ir ledo sąlygomis.

5. Kreipkitės į specialistus: Jei nesijaučiate pakankamai užtikrinti dėl savo automobilių priežiūros įgūdžių, pasinaudokite profesionalių mechanikų paslaugomis. Jie gali atlikti išsamią aušinimo sistemos apžiūrą ir užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų paruoštas žiemos iššūkiams.

Reguliarus aušinimo skysčio ir kitų skysčių tikrinimas padės išvengti variklio perkaitimo ir kitų problemų, užtikrins, kad jūsų automobilis veiktų sklandžiai ir patikimai net ir pačiose sudėtingiausiose žiemos sąlygose.

www.auto-bild.lt

Learn More →

Parašykite komentarą